25. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ
FESTİVAL JÜRİLERİ
Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin 25. yılında Uluslararası Altın Lâle yarışmasının jüri başkanlığını aralarında Cyrano de Bergerac da olan dönem filmlerinin başarılı Fransız yönetmeni Jean-Paul Rappeneau üstleniyor. Jürinin diğer üyeleri: La Rochelle Festivali yöneticisi Prune Engler, yönetmen Reha Erdem, Sight & Sound dergisi baş editörü Nick James, en son Munih filminde izlediğimiz İsrailli oyuncu Makram Khoury, İtalyan yazar Lidia Ravera ve oyuncu Işık Yenersu.
Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin 25. yılında Uluslararası Altın Lâle yarışmasının jüri başkanlığını aralarında Cyrano de Bergerac da olan dönem filmlerinin başarılı Fransız yönetmeni Jean-Paul Rappeneau üstleniyor. Jürinin diğer üyeleri: La Rochelle Festivali yöneticisi Prune Engler, yönetmen Reha Erdem, Sight & Sound dergisi baş editörü Nick James, en son Munih filminde izlediğimiz İsrailli oyuncu Makram Khoury, İtalyan yazar Lidia Ravera ve oyuncu Işık Yenersu.
Bu yıl 8 filmin yer aldığı Ulusal Yarışmanın jüri başkanlığını ünlü sanatçı Zuhal Olcay yapıyor. Yönetmen Reis Çelik, Venice Film Days Festivali’nin yöneticisi Giorgio Gosetti, yapımcı ve yardımcı yönetmen Leyla Özalp ve sinema eleştirmeni Daniela Sannwald jürinin diğer üyeleri.
FESTİVAL 25 YAŞINDA!
Uluslararası İstanbul Film Festivali bu yıl 25. yıla özel pek çok yenilikle seyircinin karşısına çıkıyor.
25 Yılın Altın Filmleri
İstanbul Film Festivali, 25. yılında, daha önceki yıllarda gösterilen filmlerden çok özel bir seçki oluşturdu. DIGITURK’ün sponsorluğunda yalnızca bu yıla özel olarak gerçekleştirilen bu bölümde, bugüne kadar festivalde gösterilen tüm filmler arasından seçilen ve gösterildiği yıl izleyicilerin hafızasına kazınan, çoğu şimdiden sinemanın klasikleri arasında yer alan 24 film bir araya getirildi: Wong Kar Wai’nin 2046 (2005), Aki Kaurismaki’nin Kibritçi Kız / Match Factory Girl (1991), Wim Wenders’in Paris Texas (1985) Derek Jarman’ın Caravaggio ve Fabio Carpi’nin Basileus Dörtlüsü / The Basileus Quartet(1983) bu bölümde yer alan filmlerden bazıları.
25 Yılın Ödüllü Türk Filmleri
İstanbul Film Festivali’nde 1985 yılından bu yana, Ulusal Yarışma’da “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülünü alan Türk filmleri, özel bir bölümde izleyicilere yeniden sunuluyor. Türk sinemasına verdiği büyük destekle tanınan Efes Pilsen’in sponsorluğunda gerçekleştirilen bu bölümde 1985 yılında ödül kazanan Atıf Yılmaz’ın Bir Yudum Sevgi adlı filminden 2005 yılında En İyi Türk Filmi seçilen Ümit Ünal, Kudret Sabancı, Selim Demirdelen, Yücel Yolcu ve Ömür Atay’ın yönetmenliğini paylaştığı Anlat İstanbul’a kadar İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma’da birinci olan toplam 24 film yer alıyor.
“Afişlerle 25 Yıl”
Festivalin ilk yılından bugüne, özel bölümler, özel gösteriler ve festival için tasarlanmış tüm afişlerin bir arada sergileneceği “Afişlerle 25 Yıl” sergisi Fransız Kültür Merkezi’nde festival boyunca gezilebilecek. İstanbul Film Festivali afişleri arasında ülkemizin önde gelen grafik sanatçılarından Yurdaer Altıntaş’ın yaptığı özel gösteri afişleri de bulunuyor.
FESTİVALDE FRANSIZ BAHARI
Festivalde ayrıca Kavaklıdere sponsorluğunda gerçekleşen “Fransız Baharı” adlı bölümde Fransız sinemasının en yeni ve en beğenilen 12 film yer alıyor. Usta yönetmen Bertrand Tavernier’in son filmi Kutsal Lola / Holy Lola, Fransız yönetmen Philippe Garrel’e Venedik Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen Ödülü”nü kazandıran Sıradan Aşıklar / Regular Lovers ve Truva filminde oynadığı Helen rolüyle herkesin beğenisini toplayan güzel aktris Diane Kruger’ın başrolünü oynadığı Frankie bu bölümün kaçırılmaması gereken filmlerinden.
Bir Fransız Divası: Isabelle Huppert
İstanbul Film Festivali’nde bu yıl Fransız rüzgarı esiyor... Festivalde “2006 Fransız Yılı” teması çerçevesinde, festivalin onur konuklarından Isabelle Huppert’e adanmış 10 filmlik özel bir bölüm yer alıyor. Fransız sinemasının en verimli oyuncularından biri olan, gerek sinema gerek tiyatroda kendini kanıtlamış, yönetmenlerin gözdesi olan Isabelle Huppert’i, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Maurice Pialat, Michael Haneke gibi birbirinden önemli ustaların filmlerinde başrolde izleme şansımız olacak.
VE FESTİVALDE YENİ BÖLÜMLER
Kadınlara Hürriyet
Festivalin bu yılki sürpriz bölümlerinden biri de kadınlara ayrıldı. Hürriyet Gazetesi’nin sponsorluğunu üstlendiği, kadınların sorunlarına parmak basan bu bölümde yer alan 7 film arasında Cannes Film Festivali’nde Özel Umut Ödülü’nü kazanan S. Pierre Yameogo’nun Kalk ve Karşı Dur / Delwende; Toronto Film Festivali’nin Açılış Filmi olan Deepa Mehta’nın Su / Water, Cannes’da Senaryo Ödülü’nün sahibi Karin Albou’nun Küçük Kudüs / Little Jerusalem ve geçtiğimiz Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jafar Panahi’ye Gümüş Ayı ödülünü getiren Ofsayt / Offside adlı filmlere dikkat!
Film Sende
İstanbul Film Festivali, 25. yılında çocuklar için de özel bir bölüm hazırladı: DIGITURK’ün JoJo kanalı sponsorluğunda gerçekleştirilen “Film Sende”. Festivalde hafta sonları İstanbul Modern ve Rexx sinemalarında sabah 11.00 seanslarında gösterilecek olan çocuk filmlerinden Markus Imboden’in Heidi’si bu çocuk klasiğinin en iyi uyarlamalarından biri; Köpek, General ve Kuşlar / The Dog, the General, and the Birdsözgürlüğün önemine vurgu yapıyor; Finlandiya’dan Pelikan Adam / Pelican Manhem keyifli hem öğretici; Kardeşim Köpek Oldu / My Brother Is a Dog2005 yılında Şikago Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülünü Pelikan Adam’la paylaşmış. Altı yaş üzeri çocuklar için uygun olan bu filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak. 13 yaş üzerindeki izleyicilerimiz için de Torun Lian’ın çok ödüllü filmi The Colour of Milk / Sütün Rengibu bölümde gösterilecek.
FESTİVALDE HER GECE BİR AKBANK GALASI
İstanbul Film Festivali, festival boyunca hafta içi 21.30 seanslarında sinemaseverleri Emek Sineması’ndaki Akbank Galaları’na davet ediyor.
2002 yılında büyük tartışma yaratan Ararat filmlerinin yönetmeni Atom Egoyan’ın son filmi Gerçeğin Ötesinde / Where the Truth Lies, Postacı filmiyle tanıdığımız, 1984 adlı George Orwell uyarlamasıyla festivalin ilk Altın Lâle ödülünü kazanan usta yönetmen Michael Radford’ın son filmi bir Shakespeare uyarlaması Venedik Taciri / The Merchant of Venice festivalin en merakla beklenen gala filmlerinden biri olacak.
Akbank Galaları’nın en merak uyandırıcı filmlerinden biri de, geçtiğimiz sene Kanada’nın en iyi filmi seçilen Jean-Marc Vallée’nin filmi C.R.A.Z.Y.Sinemaseverleri olduğu kadar müzikseverleri de mutlu edecek filmin, The Rolling Stones’dan Jefferson Airplane’e, David Bowie’den Pink Floyd’a uzanan müziklerine dikkat…
Bir görsel şölen Carlos Saura: İberya-Dans Müzik & İspanya / Iberia… Albeniz’in ünlü İberya süitinden esinlenerek yapılan bu filmde büyük İspanyol usta izleyenleri bir kez daha flamenkoyla büyüleyecek.
İÇİNDEN MÜZİK GEÇEN FİLMLER
İstanbul Film Festivali’nin geleneksel “Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler” bölümünün ilk filmi, 5 Nisan Çarşamba günü saat 19.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Siemens Ev Aletleri sponsorluğunda gösterilecek olan Salome. Oscar Wilde’ın çok tartışılan aynı adlı oyunundan uyarlanan ve birçok kez sahneye konulan Salome, Alman piyanist Eunice Martins’in müziği eşliğinde gösterilecek.
Festivalin ikinci özel gösterisi ise korku-fantezi türünün başlangıcını ilan eden Doktor Caligari’nin Odası / The Cabinet of Dr. Caligari. Eserleri Café del Mar gibi popüler chill-out albümlerine de dahil edilen, Vampirle Görüşme gibi filmlere müzik yapan İngiliz kardeşler In the Nursery bu kült filme kendi besteleriyle eşlik edecek. 11 Nisan Salı günü saat 19.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek gösterinin sponsorluğunu Abacı Kimya üstleniyor.
FESTİVAL’DE MASTER CLASS’LAR, SÖYLEŞİLER ve YAN ETKİNLİKLER
Uluslararası İstanbul Film Festivali düzenlediği Master Class ve söyleşilerle izleyicilere, sinema dünyasının önemli isimlerini kendi ağızlarından dinleme ve onlara soru sorma fırsatını sunuyor.
İtalyan sinemasının dehalarından biri olarak tanımlanan Vittorio De Seta, 9 Nisan Pazar günü saat 13.30’da İstanbul Modern Sinema’da sinemaseverlere bir master class verecek. Vittorio De Seta’ya 8 Nisan Cumartesi günü saat 16.00’da Atlas sinemasındaki 7 kısa metrajlı belgeselinin gösteriminden önce festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” sunulacak.
Melbourne ve Avustralya Uluslararası Canlandırma Festivali'nin yönetmeni Malcolm Turner, bağımsız uluslararası canlandırma camiasında olan bitenleri 15 Nisan Cumartesi saat 16.00’da Akbank Sanat’ta düzenlenecek bir master class’ta tartışacak.
Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Araştırma Merkezi’nin İKSV ile işbirliği içinde, festivalin İnsan Hakları bölümünde gösterilecek olan Daniel Schweizer’in Beyaz Terör adlı filmin gösterimiyle birlikte düzenleyeceği panelde, “Bugünün dünyasındaki çokkültürlülük, azınlık ve çoğunluk politikaları bu tartışmanın neresinde yer alıyor? Avrupa’da yaygınlaşan, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı politikalarını, Avrupa’dan bakarak nasıl görüyoruz?” sorularının cevapları aranacak. Bilgi Üniversitesi / Dolapdere Kampüsü / BS 2 Salonu.
8 Nisan 2006 / Saat 11.00 (Film gösterimi – 13.30 Panel).
7 Nisan Cuma günü saat 13.30’da Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak “Kadınlar, Şiddet Ve Sinema” başlıklı bir diğer söyleşi Melek Ulagay Taylan’ın yönettiği, ve Türkiye’de kadını “namus” kavramının odağına yerleştiren anlayışı sorgulayan Karanlıkta Diyaloglar adlı belgeselin gösterimiyle birlikte düzenlenecek.
RADİKAL HALK ÖDÜLÜ
İstanbul Film Festivali’nin Radikal Gazetesi ile işbirliğinde gerçekleştirdiği ve 2000 yılından beri gelenekselleşen Radikal Halk Ödülü bu yıl da yine Ulusal Yarışma ve Altın Lâle Yarışması’nda izleyicilerden en fazla oy alan iki filme verilecek. Ayrıca, yapılan çekilişte oylamaya katılan bir kişi yurtdışında bir film festivalini izleme şansını kazanıyor. Bugüne kadar, kazanan talihliler, Montpellier (2000), Selanik (2001, 2003) ve Montreal (2002) gibi belli başlı film festivallerini takip etme şansını kazandılar.
FESTİVALDE KISA FİLMLER: “HİSAR KISA FİLM SEÇKİSİ”
Uluslararası İstanbul Film Festivali geçen yıl olduğu gibi bu yılın en iyi kısa filmlerine ev sahipliği yapıyor. Sinema yazarı ve Sinema Yazarları Derneği Başkanı Mehmet Açar, yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ve yönetmen Ümit Ünal’ın seçimleriyle, 2005 yılında gerçekleştirilmiş “En İyi On Film”den oluşan “Hisar Kısa Film Seçkisi”nin amacı başarılı kısa filmleri ve filmcileri yurt dışındaki festivallere ve film merkezlerine taşımak.
Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından 13–17 Mart 2006 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Hisar Kısa Film Seçkisi”nin ilk gösterimi İstanbul Film Festivali’nde gerçekleştirilecek. “Hisar Kısa Film Festivali”yle ilgili ayrıntılı bilgi için:
Ayrıca Akbank Kısa Film Yarışması’nda ödül kazanan beş filmin gösterimi de 7 Nisan Cuma ve 13 Nisan Perşembe günleri saat 19.00’da Akbank Sanat’ta yapılacak.
Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin 25. yılında, sinema tarihimize imza atmış ve geçmişten günümüze uzanan 40 Kadın Oyuncu’muzun fotoğraflarının yer aldığı bir sergi de 7-14 Nisan tarihleri arasında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde gezilebilecek.
link : İSTANBUL FİLM FESTİVALİ
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home